0

Ц ената на водата в Смолян скочи с 45% от 1 октомври, реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Така от 2,58 лева за кубик се увеличава на 3,74 лева за кубик. Това стана факт въпреки крайно отрицателното становище на Националния омбудсман Диана Ковачева и местни хора. Институцията на омбудсмана изрази несъгласие с увеличението, защото счита, че качеството на услугата водоснабдяване и канализация не се повишава. Водното дружество не е постигнало 8 от определените от КЕВР прогнозни конкретни цели за качество. По 29 показателя за качество има „пълно неизпълнение“ според оценката на водния регулатор, посочва Диана Ковачева. Според нея хората няма да могат да плащат след новото голямо поскъпване. 

Качество 

Цената на водата не трябва да се повишава, защото хората в Смолян не получават качествена услуга, заяви Георги Тонков от името на Сдружение на живеещите на ул. „Първи май“ граждани. Трима общински съветници от община Девин, която се обслужва от ВиК-Смолян, също са против голямото увеличение, защото отпадните води в центъра на града се отвеждат направо в реката, има населени места с етернитови тръби и авариите не се отстраняват навреме.   
Управителят на ВиК-Смолян обясни по време на общественото обсъждане на 5-годишния бизнес план, че се надява загубите на вода от мрежата да намалеят, защото дружеството изпълнявало голям проект по Оперативна програма „Околна среда“ за рехабилитация на  водопроводите. 

Предстоящо

На 5 октомври, сряда, КЕВР ще обсъди на открито заседание бизнес плана за периода от 2022-2026 на ВиК-Хасково и неговите предложения за поскъпване на ВиК услугите в областта. 
Цената на водата да се увеличи от 3,52 лева с ДДС  на 4,76 лева за куб.м е предложило водното дружество. Това е поскъпване с 35%, което вероятно ще влезе в сила от средата на октомври или 1 ноември, ако водният регулатор го одобри.  Бизнес планът предвижда през 2023 г. цената на водата да се увеличи  на 4,97 лв./куб.м, а в 2026 г. да скочи с 57,86%, спрямо настоящата до 5,56 лева за кубик. Поскъпването е значително, като се има предвид качеството на водоснабдяването.