0

Г ерои от любими комикси и филми ваят от пясък за традиционния пясъчен фестивал.

Темата тази година е избрана от бургаските малчугани от възрастовата група от първи до четвърти клас. Хлапетата са избрали да видят претворени от пясък най-известните супергерои, познати от комиксите.

Жребий

„Направихме допитване до най-малките и в книгата, която сме оставили тук, на входа на пясъчния фестивал, наистина бяхме изненадани, че искат да видят комиксови герои”, заяви Димитър Маджаров - директор на общинско предприятие Летен театър, фестивали и концерти. Той обясни, че след избора на темата авторите са запретнали ръкави и ваят герои от пясък, след като предварително са хвърлили на жребий. 13-те композиции са дело на 14 автори, сред които и трима чуждестранни скулптори. Гостуващите майстори са от Турция и Украйна. Пясъчните герои ще посрещнат първите посетители след броени дни и ще останат край морето до края на септември.

Сложно

Освен героите от комикси скулпторите ваят още Хари Потър и героите от Междузвездни войни като Дарт Вейдър, Йода, Хан Соло и Люк Скайуокър. Свои творби представят и много млади автори, някои от които са студенти, а други скоро завършват Националната художествена академия. „Изработването на пясъчните фигури отнема около две седмици, като всичко зависи от сложността на композицията и от това колко фигури ще има в нея. Тъй като няма арматура, трябва да се изчисляват нещата, за да не падне пясъчната фигура“, обясниха творците. Организаторите не са посочили точен ден и час за официалното откриване, тъй като изчакват времето да се подобри.