0

Н езаконно строителство се вихри на ул. „Иван Вазов“ до емблематичното заведение „Синият лъв“ в София. То вече е на финалната права, след като месеци наред граждани и организации сигнализират институциите за случващото се, но без резултат.

Общинският съветник Иван Сотиров от „Синя София“ каза пред „Телеграф“, че дейностите там се извършват без строителни книжа и пред безмълвния поглед на контролните органи и районната администрация на „Средец“. Той обеща, че ще се бори справедливостта да възтържествува и незаконният обект да бъде премахнат въпреки опита държавата да бъде поставена пред свършен факт.

Съветникът заяви, че още на първото заседание на градския парламент, след ваканцията, ще повдигне темата пред кмета на града Васил Терзиев, който има правомощията да поиска издаването на заповед за премахване, тъй като администрацията на районния кмет Трайчо Трайков не прави нищо по въпроса.

От Съюза на архитектите в България излязоха със становище по случая. В него те посочват, че има редица пропуски, освен че няма актуален действащ ПУП и обектът се намира във втора охранителна зона, те настояват проблемът да не се неглижира и да се предприемат законови мерки.   

Павилион

По думите на съветника този павилион е незаконен и би трябвало да бъде премахнат. „Той няма законен статут. Оттам нататък самите преустройства, които се извършиха – изкопи, надстрояване, укрепване, изградената метална конструкция и декинг, са абсолютно незаконни“, заяви той.

Сотиров разказа, че повече от два месеца темата е била на вниманието на ресорната комисия в СОС, викан е и кметът Трайчо Трайков и е имало ангажимент да се издадат актове за незаконно строителство и то да бъде отстранено, но досега се тупа топката.

„Тези, които извършват незаконното строителство, разчитат там да направят едно заведение, той да бъде базовият обект, около него се направи декинг“, коментира Сотиров и подчерта, че няма как строителството да бъде узаконено, защото всички институции знаят за проблема, част от тях са казали, че случващото се там е незаконно и според него никой няма да си сложи главата в торбата, за да го узакони. 

Минало

Той разказа, че на това място е имало две клетки, които са били построени преди 10 ноември 1989 г., които след приемането на ЗУТ е трябвало да получат постоянен статут или да бъдат съборени, но това не се е случило.

Преди време едната клетка е била съборена, но другата е останала заради наематели, които са се крили и тогава не са успели да я премахнат. Сотиров каза, че теренът на ул. „Иван Вазов“ е бил продаден от областния управител на София Росен Владимиров на фирмата „Титан“ през 2003-2004 г. за под 500 000 лв.

„Съседният терен – дворът на заведението „Синият лъв“, също е продаден от Владимиров“, уточни той и припомни, че през годините е имало идеи там да се построи висока сграда, но опитите са били осуетени, а с изграждането на информационния център на МО те вече са били напълно блокирани. Според съветника най-естественото нещо е това място да остане част от парковото пространство.