0

П роектът, който подготвихме за строителство на 8 сгради на нови детски градини в 7 столични района, беше одобрен за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на първа копка на строежа на нова сграда към филиал на 108 ДГ „Детско царство“ в „Дружба“. Тя ще разполага с 4 градински и две яслени групи. С нея и този район слага край на проблема с недостига на места за децата на възраст между 3 и 6 години, ще бъде преодолян и недостигът в яслите.

Средства

Фандъкова посочи, че по плана ще се получат близо 27 млн. лева, с които нейният наследник ще разполага. „Ние сме кандидатствали с конкретни обекти. 2 в „Красно село“ и по една в „Оборище“, „Младост“, кв. „Обеля“, в „Слатина“, в район „Искър“ и „Красна поляна“.


Министърът на образованието проф. Галин Цоков каза пред „Телеграф“, че със средства от плана ще се построят и 8 нови училища в София, Варна и Бургас.

Програми

Той каза, че отделно от това трябва да се реализират и три инвестиционни програми, които се очаква да стартират от 2024 г., въпреки че са заложени в бюджета за тази година. „Едната е за 240 млн. лв. за строителството и ремонта на училища и детски градини“, посочи той. Други 240 млн. лева ще бъдат похарчени за изграждането на физкултурни салони и спортни площадки, а третата е за строителство на студентски общежития и тя е в размер на 100 млн. лева. „Ако тези програми продължат, тъй като едната беше от 2020 до 2024, ще може в следващите 10 години да се реши проблемът с едносменния режим и за големите градове на страната“, каза проф. Цоков. Той коментира, че процесът по закриване на училища е вървял в последните 10 – 15 години, а откакто той е министър е подписал само една заповед. Според него проблемът вече е урегулиран чрез механизма на защитените училища.

„Всяка година се прави задълбочен анализ дали дадено училище, макар че е с по-малко деца, може да остане да съществува като защитено и да поеме грижата за възпитанието и образованието на децата, макар че е маломерно“, добави още той и даде за пример Смолянския район, където учениците показват високи резултати в сравнение със страната.