0

И зграждат ретро площад на Женския пазар в София. Това обяви пред „Телеграф“ изпълнителният директор на „Пазари Възраждане“ Маргарита Александрова-Манова.

Той ще се намира на мястото на старата административна сграда на дружеството на бул. „Сливница“ 168А, която до края на месеца ще бъде премахната.

Сградата

Директорът обясни, че това място не се използва, а освен това им генерира големи разходи и също така има конструктивни дефекти. Тя подчерта, че инициативата да се премахне дошла от жители в района. „Дойдоха живеещите на няколко пъти. Те са писали писма и на тази база се е стигнало до решението на Столичния общински съвет. Направили са и подписка за премахването на сградата“, разказа Александрова.

Тя обясни, че наред с това има конструктивно становище за зданието, от район „Възраждане“ са направили огледи. След обявена процедура по ЗОП е избран изпълнител, който се подготвя да пристъпи към действия по премахване на постройката, което ще се случи до края на месеца и ще отнеме около 10 дни. „Тя ще бъде вдигната с кран, а желязната колона ще бъде срязана“, поясни директорът. Заради предстоящите намеси цветарите са преместени в частта при „Св. св. Кирил и Методий“.

Площад

На мястото няма да се строи, а ще се обособи площад, който да бъде в синхрон с Лъвов мост – ретро фенери, пейки, кошчета. Предвижда се и поставянето на 16 малки павилиона или 6-7 по-големи. „Ще бъде красиво. Ще се отвори цялата част към Женския пазар“, каза Александрова, но подчерта, че тази стъпка ще бъде предприета едва след като се конституира новият Общински съвет, защото е необходимо да се внесе проект за площада в комисията по икономика и дигитална собственост.

От думите й стана ясно, че детската площадка, която е в рамките на пазара, не се поддържа от дружеството, а от район „Възраждане“, откъдето са й обяснили, че се очакват пари от фонд, за да бъде възстановена. Кога обаче ще се случи това никой не може да каже.