0

В кой български град цените на жилищата са поскъпнали най-много през първото тримесечие на тази година спрямо предходното? Отговорът е Варна, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Според тях увеличението на тримесечна база е с 9 на сто, т.е. имотите поскъпват със скоростта на светлината. С този процент изместват дори столицата, която традиционно е най-желана за тази инвестиция и съответно цените на имотите са с най-големи темпове на нарастване. Въпреки това София се нарежда на второ място с 8,6 на сто увеличение на цените, а в челната тройка е Стара Загора, където апартаментите се продават със средно с 5,2 на сто по-скъпо на тримесечна база. Само в Русе има спад на цените с 0,9 на сто.  През първото тримесечие на 2024 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 16% в сравнение с първото тримесечие на 2023 година, а спрямо предходното със 7,1 на сто. Ръстът на цените е среден, като за ново строителство увеличението е с 19 на сто, а за имоти в съществуващите сгради скокът е с 14 на сто.

Предпочитания 

Въпреки че Варна става по-желана за покупка на имот, столицата по традиция е търсена дестинация за такава инвестиция. Оказва се обаче, че вече не са най-желани южните квартали, а има голям интерес към Слатина. Основната причина е разположението на квартала – близо до центъра на града, с напълно изградена инфраструктура и спирки на градския транспорт, което осигурява бърз и лесен достъп до всяка точка на града. Това коментира брокерът Антония Петрова пред „Телеграф“.

Предимства

Тя посочи, че има търсене на имоти в квартала заради започването на строителството на метростанции, което увеличава инфраструктурните предимства на Слатина. Кварталът предлага изобилие от зелени площи и паркове, което е важно за инвеститорите. В Слатина няма прекомерно застрояване, което прави района привлекателен за нови проекти.

В Слатина, както и в други по-стари квартали на София най-често купувачи са хора, които вече живеят в района и искат да закупят имот за своите деца или защото семейството им се увеличава. Профилът на купувачите обикновено включва жители на района, които търсят нови жилища.

*По темата работиха: Елена Иванова, Таня Киркова