0

П редложение заплатата на кмета на Дупница Първан Дангов (БСП) да е 9 100 лева ще гласуват на предстоящото си заседание общинските съветници. Докладната се внася от самия градоначалник, който има един кметски мандат точно преди 20 години, информира БНР.

В докладната се посочва, че към момента месечното трудово възнаграждение на кмета е в размер на 3 200 лева. 

Тази заплата е определена с решение на Общинския съвет в началото на 2020 година и до момента не е променяна. Толкова е взимал досегашният кмет инж. Методи Чимев от ГЕРБ. За БНР сегашният градоначалник Дангов поясни:

"Предложението е съобразено със закона и е в максималния размер. 50% от тази заплата ще бъдат превеждани всеки месец в отделна сметка за децата сираци. Това ми е мотивът. Освен това ще препоръчам на моите заместници да направят същото. Това не е популизъм, това е необходимост. На абитуриентските балове на децата сираци с тези пари ще бъдат купувани костюми, ще бъдат давани пари не само с комисия, която да оценява от какво имат необходимост. За Нова година ще бъдат правени тържества, стипендии ще бъдат давани".

Трудовите възнаграждения на кметовете на най-големите села в общината -  Бистрица, Джерман, Крайници, Самораново, Червен брег и Яхиново ще е 1620 лева. До момента заплатата им е била 1 460 лева. 

Кметските заплати в началото на новия мандат се коментират доста в Кюстендилско като доста високи и че не е трябвало още в началото на мандата да се вдигат, а след година, да се изчака да се разбере как работят и тогава, допълва медията.