0

С ъстоянието на Северната скоростна тангента на София проври на място служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. По време на инспекцията бяха взети две проби от настилката на обекта и лъсна нещо доста притеснително.

При първоначалния оглед на едната ядка строителният министър се хвана за главата и обяви, че близо една трета от заложения по проект асфалт, който трябва да е 20 сантиметра, липсва. "Това, което виждате в момента, е 14 сантиметра, липсва част от пътя", каза Шишков.

Проба щяла да се вземе и от едно от мостовите съоръжения в района на пътния участък, като ще се изследва и здравината на стоманената му конструкция.

По думите на министъра този участък ще се нуждае от основен ремонт, и то в много по-ранен етап, който ще е за сметка на държавата. Тангентата била извън гаранция, а мостовото съоръжение все още - в гаранция.

Анализите щели да се правят от Научноизследователския строителен институт и от Института за пътища и мостове към Агенция "Пътна инфраструктура" и трябва да са готови до две седмици.

Строителството на магистралната отсечка от 17 километра беше за 220 млн. лв. по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., обясниха от Агенция "Пътна инфраструктура", цитирани от NOVA. На 30 декември 2015 г. премиерът тогава - Бойко Борисов, пусна в експлоатация 13 километра от Северната скоростна тангента, а на 28 април 2016 г. цялата магистрална отсечка беше пусната два месеца предсрочно.