0

11 години след полагането на основния камък от бившия митрополит Галактион  ще бъде осветен най-новият храм в Града на липите, чийто патрон е свети преподобен мъченик  Игнатий Старозагорски.

Близо 700 000 лв. са вложени през изминалото десетилетие на строителството и зографията на църквата в кв. „Самара“ 1. Проектът на кръстокуполната базилика със застроена площ от 1250 кв. м е на арх. Дилян Каменов, само камбанарията е висока 12 м. Висок 3 м и тежащ 150 кг кръст бе монтиран върху централния купол.

Животворен

На 21 февруари 2016-а четирима митрополити в съслужие с 13 свещеници  положиха частица от мощите на свети Яков Персиянин при освещаване  престола в криптата, където при строежа бликна животворен извор с дебит от около 2 л/сек, достатъчен да бъде водоснабден цял квартал, коментира тогава шефът на ВиК – Стара Загора, инж. Румен Райков. В храма през годините беше поставена мощехранителница с мощи на 16 светци и великомъченици, отделно се съхраняват частици от честния пояс на Света Богородица и одеждите на свети Спиридон.

Престоли

По решение на църковното настоятелство и с благословението на старозагорския епархийски съвет, централният престол е на св. Игнатий, а южният – на Св. Ириней Лионски. Стенописите в храма са дело на казанлъчаните Радостина Павлова и Румен Рачев, както и на старозагорския художник Валентин Дончевски, който е изписал и купола на църквата. Иконите в криптата „Живоприемний източник“ са нарисувани от художничката Милена Рашкова, а мозаечните пана над трите чучура са дело на Радостина Славчева.

Мъченик

Свети Игнатий Старозагорски е роден в Града на липите в края на ХVIII век. Със светското име Иван,  бил е монах в Рилската обител и Атон, насилен е да приеме исляма. По собствено желание се явява пред съда в Цариград, където  захвърля чалмата. Осъден е на смърт чрез обесване, но тълпата го удушава на 8 октомври 1814 година. Дни по-късно тленните му останки са били откупени в монах, който ги отнася в Атон, където се пазят в  руския манастир „Свети Пантелеймон“. Обявен е от Българската православна църква за небесен покровител на Стара Загора.