0

Н овите столове за театър „Апостол Карамитев“ в Димитровград, който се ремонтира в момента, нямат нищо общо с тези, които получихме от фирмата изпълнител. Това коментира кметът на града Иво Димов пред местния парламент преди дни. Общината ще съди компанията, доставила оборудването, категоричен е Димов. Ремонтът на театъра е с евросредства по програма „Региони в растеж“. Столовете в залата са 340 и по проект трябва да се реновират изцяло. В доставката обаче местната управа открива тапицерия с калъфи от евтин плат с цип вместо дамаска. При монтаж платът се разкъсва, защото не е достатъчно здрав. Доставката не отговаря на одобрените от общината мостри, категоричен е кметът на Димитровград.

Писмо

От общината изпратихме писмо до фирмата за сгрешената доставка, отговориха ни, че всичко е изпълнено, както е заложено по проект, посочи Димов. Той ще пише до управляващия орган на европрограмата, за да се допита как да процедира нататък. Кметът е убеден, че ще се стигне до съд. А докато тече съдебното дело, за да се приключи с дейностите по проекта в срок и да не се губят пари, ще трябва да се обяви нова процедура. По нея обаче на общината ще се наложи да извади собствени средства, а един стол струва 400 лева, уточни Димов.

Култура

Община Димитровград е единствената у нас, която е поела изцяло на своя издръжка културните институти в града. Освен театъра, който в момента се реновира, местната управа финансира градските библиотека и художествена галерия. На общински средства разчитат и духов оркестър, джаз трио, изобщо културният живот. В общ план е и единственото кметство, което инвестира не само в поддръжката на театъра, но и в цялостната му дейност. Театърът пък вече има монолитна табела с името си на фасадата. Сменени са звукоизолиращите панели. Подновено е и фоайето, което преди е било превърнато в заведение, а сега ще се ползва по предназначение за антрактите по време на театралните постановки.