0

О бщинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет Георги Георгиев и д-р Антон Койчев предупредиха за безпрецедентно орязване на инвестициите за строителство на детски ясли и купуване на нова модерна апаратура и медицинско оборудване в проекта за Бюджет 2024 г., предложен от Васил Терзиев. Те изразиха несъгласието си с тази "абсурдна икономия“ от здравето на софиянци и грижата за най-малките.

Според заместник-председателя на Общинския съвет и член на здравната комисия Георги Георгиев в предложения от Терзиев бюджет за 2024 г. инвестициите в строителство на детски ясли, закупуване на оборудване и ремонти в общинските болници е намален от 17.88 млн. лв. на 10.56 млн. лева.

„Това е безобразие! Намаляват със 7.3 млн. лева парите за строителство на нови сгради на детски ясли и за оборудване на болниците ни с нова апаратура и модерна техника, каквато гражданите заслужават. Васил Терзиев не предлага да построи нито една нова сграда за ясла, а само да довърши осемте постройки от бюджета „Фандъкова“ за 2023 г., повечето от които са на финалната права. Нула нови ясли е далеч от амбициозните цели на кандидат-кмета Терзиев“, категоричен бе Георгиев.

„Как да обясним на гражданите защо няма да има пари за съвременна апаратура в общинските болници?", попита Георгиев и продължи: "Очаквам от Терзиев, който през октомври месец постави здравеопазването като акцент в предизборните си обещания, да ни покаже на кой ред в бюджета за здравеопазване можем да видим този акцент след като реже наполовина парите, или всичко е било само празни приказки“.

Според зам.-председателя на здравната комисия д-р Антон Койчев е много притеснително и намалението с над 20% на парите за ремонти на остарелия сграден фонд на болниците. От екипа на кмета предлагат от 4.1 млн. лева за 2023 г., тези разходи да бъдат намалени с 800 000 лева и да станат 3.28 млн. лв. за 2024 г.

„Неприемливо е да намаляват от 13.8 на 7.3 млн. лева парите за нови дълготрайни материални активи – нови сгради на ясли, нова апаратура за колегите ми лекари и медицински персонал. Говорим за нужни операционни маси, ехографи, скенери и други, без които не можем да работим. Днес кметът предлага да спрем дотук, да намалим наполовина парите и така да предлагаме по-лоши здравни услуги и да изоставаме в конкуренцията с частните болници, което в дългосрочен план ще доведе до отлив на пациенти и ще влоши и финансовото състояние на общинските здравни заведения", заяви д-р Койчев.

Съветниците Георгиев и Койчев са изпратили искания до директорите на всички общински здравни заведения за актуалните им нужди от жизненоважна медицинска техника, като заявките са за над 9 млн. лева и ще останат извън бюджета, който Терзиев е предложил на Общинския съвет.

„Настояваме общинските съветници от всички партии да преценят заявките за финансиране и да гарантират включването им в бюджета по наше искане“, категорични са съветниците от ГЕРБ-СДС