0

Р азширяването на "Южната дъга" на столичния околовръстен път стана повод за задочен спор между кмета на София и лидера на ГЕРБ. Преди два дни Бойко Борисов начерта схема как трябва да бъде направен пътят, днес Васил Терзиев го покани да участва в конкурса за главен архитект, съобщи БНТ.

Бойко Борисов: Нов тунел ще отпуши трафикът от Перник към София (ВИДЕО)

Бойко Борисов каза на 21 август: "Старият вариант, който беше, според мен не може вече да се осъществи при тоя трафик, Данче. Който има от Перник към София, това е ужасно натоварено кръстовище на Борис".

Бившият кмет на София и настоящ лидер на ГЕРБ - Бойко Борисов предложи 3 километров тунел, чрез който да бъде довършена Южната дъга на столичното околовръстно.

"Тука влизаме в един тунел, който тунел излиза на бензиностанцията на Горна Баня", каза Бойко Бориосв.

Настоящия кмет Васил Терзиев не се съгласи с чертежа на Борисов.

"Сега ще начертая и аз плановете на един космодрум и на писта за Ф1, много се радвам, че го повдигнахте, защото както знаете ще организираме конкурс за главен архитект и хора с такъв потенциал, трябва да бъдат въвлечени в градските проблеми", посочи Васил Терзиев.

Цената и времето за изграждане на съоръжението бяха друга точка, по която се разминаха старата и новата общинска власт.

"Моите опоненти, нашите опоненти, Данче ще кажат - ама това е по-скъпо. Има ли цена, която колко да е по-скъпо? Има ли цена, че през тази година и половина, две - тези булеварди ще работят, има ли цена работочасовете и нервите на хората", попита Бойко Борисов.

"Тази идея е още от времето на Петър Диков, той я е лансирал, за тунел, но до момента никой не е остойностил - какво би струвало да има тунел", заяви Васил Терзиев, кмет на София.

Според Борисов проектът може да бъде реализиран за година и половина, според Терзиев ще трябват повече време.

"Лентичките ще ги реже някой друг - тези, които спечелят изборите 2027", каза Васил Терзиев.

От Столичната община изразиха притеснения и за отваряща се дупка в бюджета от 28 милиона лева заради осигуряването на безплатни карти за градския транспорт за деца. Причината: ползвателите са повече от заложените в предварително определените лимити. Настояха за преизчисляване на средствата.