0

С толичният общински съвет отново не избра председател. Групата на "Продължаваме Промяната – Демократична България (Спаси София)" издигнаха кандидатурата на Цветомир Петров. "Има такъв народ" пък предложиха поста да заеме Пламен Данаилов. Групата на БСП издига кандидатурата на Диана Тонова за председател на СОС. 

Никой от тримата не събра повече от половината гласове на първия тур. Така на балотаж отидоха Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС, който получи 23 гласа, и Диана Тонова от БСП, за която са гласували 9 съветници. Четирима дадоха вота си за Пламен Данаилов от ИТН и така той отпадна от участие в развръзката.

При второто гласуване отново нито един от двамата кандидати не събра нужния брой гласове. 

Още днес обаче съветниците ще се съберат отново, за да направят осмия опит за избор на председател. По предложение на Карлос Контрера те ще опитат да намерят консенсус в 13.30 часа.

Процесът по избор на председател буксува още от местните избори на 29 октомври. В него влязоха 61 съветници от 7 различни партии и коалиции.

Най-много от тях - 23, са от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Спаси София“. Те не са достатъчни за мнозинство. ГЕРБ-СДС има 14 общински съветници, а „БСП за България“ - 9. „Възраждане“ е с 8, по трима са от „Има такъв народ“ и „Синя София“, а един е от ВМРО.

В този раздробен състав общинските съветници в София встъпиха в длъжност на 13 ноември, когато се проведе първото им заседание. На него имаха една задача - да си изберат председател и тази задача продължава да не намира решение четири месеца след първото им заседание. 

Тогава кандидатите за поста бяха Борис Бонев от ПП-ДБ и „Спаси София“, Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от „Възраждане“ и Пламен Данаилов от ИТН.

Срокът за избор на председател на градския парламент изтича на 13 февруари. В закона пише, че общинската избирателна комисия може да прекрати правомощията на общинския съвет, ако той не е заседавал в продължение на три месеца или се събира по-малко от шест пъти в годината.