0

Т опоферти за 20 лв. на човек пуснаха туристически агенции за екскурзия до Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник.

В навечерието на фестивала, който тази година ще продължи три дни – 26-28 януари, туристическият бранш лансира нов продукт в иначе мъртвия за пътувания първи месец в годината, обясниха за „Телеграф“ експерти.

Услуга

Изкусителните предложения от 18-20 лв. на човек са за еднодневна екскурзия (без нощувка) от София до площада в Перник, където ще дефилират стотици сурвакари, кукери, бабугери, джамалари и много други образи от родната древна обредност.

Екскурзиите са с автобуси, които тръгват от Националния стадион „Васил Левски“ или пространството между храм-паметника „Св. Александър Невски“ и бул. „Васил Левски“.

Туровете са еднодневни, без нощувка, и включват екскурзоводско обслужване. Цената скача до 45 лв., ако сте от Пловдив, до 55 лв., ако сте от Плевен и Велико Търново и достига 65 лв., ако стартът на пътешествието е от Русе и Стара Загора.

Според експерти търсенето на еднодневни екскурзии от по-далечни градове е малко, тъй като продължителността на пътуването не оправдава краткия престой. Цената не включва храна и напитки. Екскурзиите се осъществяват при минимум интерес от 40 души, а за деца под 12 г. важат отстъпки от цената.

Народно

И докато туристическите агенции примамват с оферти за автобусни екскурзии, БДЖ за поредна година предлага най-ниската възможна цена за достигане до фестивала, който през тази година бележи своето 30-о издание в над 50-годишната си история.

Двупосочният билет от София във второкласен вагон излиза под 5 лв. БДЖ предлага и еднодневни карти за неограничено двупосочно пътуване София-Перник на цена от 4 лв.

От държавния пътнически жп превозвач планират да осигурят допълнителни влакове и места в редовните влакове, които преминават през гара Перник в съботния и неделния ден, като графикът за тях предстои да бъде обявен.

Организатор на „Сурва“ е община Перник, откъдето призовават гостите за бляскав спектакъл, огньове и илюминации, които ще ги потопят в мистерията на фестивалната надпревара. Очаква се градът да бъде посетен от над 10 000 гости.

Дефилето на маскарадните групи в центъра на града е пикът на фестивала.