0

Н ови 60 електрически автобуса ще обслужват линиите на „Градски транспорт“ Варна. Те ще бъдат доставени по европроект през октомври, но ще започнат работа в края на годината. Преди пускането им в действие ще е необходимо оборудване на ековозилата с допълнителни системи за безопасност и монтиране на зарядните станции. Това стана ясно при представяне на проекта „Екологично чист транспорт за Варна“, благодарение на който се случва новата модернизация на градския транспорт в града.

Проектът цели подобряване качеството на атмосферния въздух в общината, чрез предприемането на мерки за подмяна на старите превозни средства на обществения градски транспорт с модерни, екологични возила. От доставените 60 електробуса, 40 ще са тип „соло“ и 20 - съчленени. Машините са китайско производство и отговарят на всички европейски изисквания. Ще са достъпни за хора със затруднения в придвижването и климатизирани. Освен това, ще бъдат оборудвани с иновативна система за безопасност, която дава на шофьора информация в реално време за потенциално опасности по трасето, което е новост за градските автобуси у нас.

Соловите електробуси ще имат до 280 км. пробег с едно зареждане. Съчленените ще могат да изминават до 200 км. Пълното зареждане ще отнема 5 часа, като ще се прави през нощта, обясни Юлиян Георгиев от общинската фирма „Градски транспорт”.

Проектът предвижда още доставката на 60 станции за бавно зареждане в депото на оператора „Градски транспорт” и 2 станции за бързо зареждане, които ще бъдат монтирани на обръщачите „Владиславово” и „Почивка”. Въпреки поскъпването на тока, новите електробуси са в пъти по-изгодни за експлоатация от дизеловите машини, увери шефът на „Общински паркинги и синя зона” Младен Иванов. Той обясни, че батериите на ековозилата са с гаранция от 5 години. „Мисля, че варненци ще останат очаровани от новите електрически автобуси”, посочи Иванов. Проектът е на обща стойност 85,3 млн. лв., от които близо 70 млн. лв. са безвъзмездната финансова помощ. Останалите 15,3 млн. лв. са съфинансиране от Община Варна - бенефициент по проекта, който се реализира в партньорство с „Градски транспорт“.