0

К ъщата на философа и мислител Петър Дънов (Учителя) и на комунистическия вожд Георги Димитров протече.

В началото на миналия век двамата световноизвестни българи са живели на столичната улица „Опълченска” 66. Основателят на всемирното Бяло братство е обитавал южната част на имота, а героят от Лайпцигския процес - северната. Именно там сега покривът е сцепен и има теч.

Дъжд

„В покрива естествено във времето се е оформил голям отвор.

Оттам постоянно при всеки дъжд влиза в стаята вода, която после преминава в мазето“, съобщи пред „Телеграф“ адвокат Руска Дучева, пълномощник на общество "Бяло братство". Тя вчера участва и в поредната пресконференция по проблемната тема, в която сега се включиха и организациите фондация „Георги Димитров“ и Български антифашистки съюз.

През 1972 г. къщата е обявена за паметник на културата с национално значение. Тя е управлявана от Министерството на културата, което обаче не се грижи за нея по никакъв начин и има опасност сградата напълно да се разруши, алармира председателят на антифашисткия съюз Евгений Белий.

Документи

От изнесената информация стана ясно още, че вече са внесени документи в културното ведомство за предоставяне на управлението на имота на трите организации, както и за извършване на авариен ремонт. След това идеята е къщата близнак да стане музей с две части - едната, посветена на Димитров - основна фигура на международното комунистическо движение, а другата на Дънов.

На квартира

Потърсен за коментар, Христо Вътев, председател на общество „Бяло братство“ сподели, че Учителя е живял в тази къща на квартира от 1905 до 1926 година. Негови хазяи са били семейство Гумнерови. Там е изнесъл около 70 записани беседи - първите публични неделни от серията „Сила и живот“. Петко Гумнеров е работил като стенограф в съда. Именно той започва пръв да документира словото на Петър Дънов, който днес има последователи по цял свят.