1

П рез есента на настоящата година се очаква Зелената зона във Варна да влезе в експлоатация. Това стана ясно днес от думите на кмета Иван Портних. До 20 дни ще стартират ремонтните дейности по улиците, които ще бъдат обхванати в Зелената зона.

За ремонта им, облагородяването на 15 междублокови пространства и рехабилитацията на над 90 улици в града, общината е заделила общо повече от 175 милиона лева в ДДС, съобщи още Портних.

Много от строително-ремонтните дейности в града трябваше още през 2021 година да бъдат приключени, но липсата на държавен бюджет, както и на неотворените процедури за кандидатстване за европейски средства, икономическата криза и инфлацията, ни забавиха, обясни кметът на Варна.

Приоритетни за общината през настоящата година, независимо трудностите, са осигуряване на средства за училищата, детските градини, здравните заведения, социалните дейности. Следват проектите по облагородяването на градската среда и ремонт на уличната мрежа, допълни на брифинг Иван Портних.

В момента се работи по изграждане на канализацията в селищните образувания в северната част на града. Там с такава ще се сдобият 14 хиляди имоти. Следват местностите в южната част на града - Боровец, Зеленика, както и квартал Галата.
160 милиона бяха предвидени за ВиК проекти, сега сумата ще набъбне с 80 милиона, заради увеличените цени, вследствие на инфлацията, каза още кметът на Варна, цитиран от „Фокус“.

Предвиден през тази година е ремонтът на улица "Девня" и пътят към острова под Аспаруховия мост. Ще се ремонтират и изградят пристройки на детски градини. Улица "Вяра", която е в плачевно състояние, ще бъде само преасфалтирана, а пълната й реконструкция ще е възможна след като се реши как ще бъде уширочен булевард "Цар Освободител", стана ясно още от думите на кмета Иван Портних.