0

З апочна дългоочакваният ремонт на пустеещата от години сграда на Софийската техническа гимназия, бившия техникум „Сталин“, намиращ се на столичния бул. „Ал. Стамболийски“ 82. До неотдавна за нея се говореше заради дупката в покрива й и падащите отломки. От известно време тя е оградена, а от информационната табела става ясно, че Висшият съдебен съвет е възложител на спасителните дейности.

Подробности

От табелата става ясно, че строителната площадка е открита на 19.04.2023 г., като в рамките на 673 календарни дни трябва да се извърши основен ремонт и преустройство на сградата, която ще се използва за нуждите на специализираните органи на съдебната власт – съд и прокуратура. Първоначално идеята беше там да се настани Специализираният съд, но след като той беше закрит, не е ясно точно за какво ще се ползва зданието.

История

Софийската техническа гимназия е най-старото средно техническо училище на Балканския полуостров. Гимназията е създадена през 1883 г. с указ на Александър Батенберг – 5 години преди Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През годините преживява различни метаморфози, които в крайна сметка водят до това на 10 август 2010 г. с решение на Министерския съвет да бъде закрита. През септември 2011 при правителството на Бойко Борисов сградата е дадена на Софийския университет в замяна на съгласието на СУ да се откаже от галерията на ул. „Шипка“ № 6 в полза на художниците. От 2017 г. рушащата се история става собственост на съдебната власт с изключение на малка част от първия етаж, която остава на СУ. Идеята е в нея да се прехвърли Специализираният съд. Това обаче не се случи. През 2018 г. е направено обследване на сградата, за което са платени над 30 хил. лв. То ясно е показало, че сградата е опасна и се нуждае от основен ремонт, чиято цена според експертите тогава възлизаше на 8 млн. лв., както беше посочено и в обществената поръчка, пусната от ВСС през 2018-а. След това сумата набъбна на 19 млн. лева, а днес не е ясно колко точно ще струва ремонтът й. През 2020 г., 10 години след затварянето й, част от покрива на старата техническа гимназия пропадна. Днес пораженията са още по-големи – дупките в тавана са на три места. Входът и цялата фасада са опасани с предпазни ленти, а видеонаблюдение пази мястото от нарушители.