0

П родължава нерегламентиранoто изсичане на дървета около къпалнята „Мария Луиза“. Заради това кметът на София Йорданка Фандъкова разпоредни общинската полиция да извършва периодични обходи на терена. Такива имаше и през нощта на сряда срещу четвъртък.


Фандъкова е сезирала СДВР и прокуратурата за продължаващите дейности по почистване на отрязани клони и дървета на терена с искане за извършване на проверка.

”Теренът на къпалнята „Мария Луиза“ попада в охранителната зона на парк Борисова градина, която от 1988 г. е резерват на градинско-парковото изкуство. Проверките на терен продължиха и в четвъртъ, като към екипите на дирекция „Зелена система“ и ОП „Паркове и градини“, се включи и директорът на дирекция „Контрол на строителството“ Цветан Тодоров”, поясниха от Столичната община.

Разпоредената нова проверка от кмета Фандъкова, под прякото ръководство на главния архитект арх. Здравков, установи, че е нарушена целостта на терена вследствие тежката строителна механизация, образували са се коловози и има прясно отсечена дървесна растителност. Извършените дейности са в драстично нарушение на действащата нормативна уредба и пряко погазват законовите разпоредби. 

При проверката на 1 февруари е било установено и документирано отсичане на 20 дървета, за които няма издадено разрешително. На 26 януари кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков е издал разрешение за премахване на 10 дървета в терена, като реално отсечените дървета не съответстват на разрешените и са значително повече. 

Съставен е акт за административно нарушение и е изготвено писмо до дружеството собственик,  което следва да се яви за налагане на предвидената санкция.

Facebook, Забелязано в София