0

С рехав протест граждани поискаха безплатен градски транспорт в София. Актът на недоволство се състоя пред сградата на Столичната община, а причината – предложението за промени в тарифирането за градския транспорт. Според тях и настоящата цена на билета за автобусите и метрото в столицата е незаконна.

„Настояваме субсидията от общински и държавни структури за градския транспорт да стане от 70 на 100%. Разбира се след премахване на корупционните схеми и закриване на Центъра за градска мобилност като организация с изключително съмнителен характер“, коментира Любен Ханджиев от Гражданската инициатива за свободен градски транспорт.

„Искаме хората, които сме избрали за наши представители, да се вслушват в нашите искания. В момента виждаме още една мярка, която не зачита нашите права – правото на чист въздух в града, правото ни за свободно придвижване в града. Реално мярката ще ощети маргинализираните части от обществото. Това не е честно не само спрямо тях, но и спрямо всички останали, защото ние веднъж вече сме платили от нашите данъци за поддръжка и устройство на инфраструктурата за градския транспорт“, обясни Бори Йорданова.

Тя припомни, че в началото на годината Административният съд обяви настоящата цена на билета за градския транспорт от 1,60 лева за незаконна. Според нея не е допустимо да се стъпва на незаконна цена и да се качва още без да има видими подобрения в услугата.

„Много е критично положението в София. Нашето предложение е новата мярка да не бъде гласувана. След това очакваме Столична община да се грижи малко повече за нас, защото тя е осъдена за мръсния въздух и цената на билета“, каза още Йорданова.

След финала на протеста участниците в него се насочиха към сградата на МВР, където се провеждаше акт на недоволство заради побой над арестант в Берковица. 

Ерол Емилов

Ерол Емилов

Ерол Емилов

Ерол Емилов