0

П етък, 27 януари, ще бъде неучебен ден за учениците в Перник, съобщиха от общинската администрация. Решението за това е взето с оглед провеждането на 29-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” 2023 г. 

В първия ден на фестивала ще бъде проведено и младежкото маскарадно дефиле „Сурвакариада”, което тази година ще събере над 800 участници. В проявата със свои групи ще се изявят почти всички училища в община Перник. Сред новите гости, заявили участие в дефилето, ще бъде и детската сурвакарска група "Преличотине" от град Трън, възраждаща маскарадната традиция в пограничния край.  

Двадесет и две е общият брой на групите в "Сурвакариада". Тази година жури ще оценява детските и младежки групи, а най-добрите от тях ще бъдат отличени със златен, сребърен и бронзов „Глагорец” (език на звънец, хлопатар, Бел. авт.).  

Подготовката за фестивала "Сурва" в Перник е към финала си, съобщи БТА. За първи път в история му ще има трибуни за зрителите с над 1500 седящи места. Мемориалът на миньорския труд в центъра на града ще бъде покрит и ще се превърне в зона за събития през трите фестивални дни.