0

З аплахи с бомби са получени в няколко столични училища, потвърдиха за „Телеграф“ от МВР.

От там допълниха, че в сградите на учебните заведения са изпратени екипи, които проверяват на място дали има поставени взривни устройства. По наша информация заплашени са школа в районите "Красно село", "Подуяне" и "Слатина". 42 ОУ е било евакуирано.  

Ръководствата на училищата сами трябва да преценят дали да прекратят учебните занятия или да организират учебния процес по друг начин, обясниха от вътрешното ведомство.

Голяма част от училищата в Бургас също са затворили врати в понеделник сутринта заради заплахи за бомби. На служебните си имейли учебните заведения получили еднотипни съобщения. До понеделник на обяд заплашени по този начин са били над 15 школа на територията на морския град, съобщиха пред наш репортер от ОД на МВР – Бургас.

В някои от училищата такива мейли не са получени. Затова и учебния процес там не е нарушаван.

„Здравейте, ние сме организация Fmull Free Misanthropic Unаbombers Legion. Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще взривят всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете", гласи заплашителният мейл. 

Служители на полицията в Бургас проверяват всички заплашени училища, за да установят дали в тях има поставени взривни устройства. Ако такива бъдат открити в обезвреждането им ще се включат специализирани екипи за борба с тероризма.

Сигнали за бомби има и във всички училища във Варна, съобщиха от местната полиция.