0

С офиянци няма да студуват тази зима, осигурено е синьото гориво за парното за цялата следваща година. Това съобщиха на съвместен брифинг служебният министър на енергетиката Росен Христов и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

На него стана ясно, че „Булгаргаз“ е подписал с „Топлофикация София“ договора за доставка на газ за 2023 г. Газовият монополист предупреди преди време, че на 1 септември ще спре горивото към „Топлофикация“ заради натрупани дългове. До спиране не се стигна, след като топлинното дружество прие да плати общо 680 млн. лева задължения за природен газ към „Булгаргаз“ чрез цесия към Българския енергиен холдинг. Погасяването ще стане чрез прихващане от вземания на столичното дружество от държавата, които са премии за производството на ток от Фонда за енергийна сигурност.

Прихващане

„Погасяваме половината от дълга на „Топлофикация” към БЕХ и „Булгаргаз”, като се прихващат в размер на 680 млн. лева от парите, които държавата дължи на дружеството като премия за производство на ток“, обясни Георгиев. Общо 480 млн. лева е недовзетият приход на топлофикацията от бездействието на миналото правителство, което не компенсирало поскъпването на природния газ от миналия септември досега.

Оздравяване

Освен това държавата търси инвеститор, който да оздрави Столичната топлофикация, сред международни, утвърдени компании, коментира Христов. „Вероятното прехвърляне на топлофикация към държавата, което се обсъжда, е изцяло свързано с тази възможност да ускорим тези процеси и да предоставим по-добри възможности на дружеството", обясни министърът. "За нас по-важно е не дали ще е общинска или държавна, а дали ще работи "Топлофикация". Ще предоставя ли тя качествена услуга на достъпни, на поносими вече цени?", коментира и председателят на СОС.