0

С офия остана без фирма, която да вдига гниещите трошки от държавни и общински терени. Това научи „Телеграф“ от свои източници. От Столичната община потвърдиха за проблема и обясниха, че в момента тече процедура за избор на изпълнител. 

Проблемът

Досега местната управа имаше сключен договор с Българската рециклираща компания, която наскоро е подала заявление до Министерството на околната среда и водите, с което иска да й бъде прекратен лицензът. Така издадените заповеди за репатриране на заемащите неправомерно места автомобили не могат да се изпълняват и има реална опасност процедурите да трябва да се изминат отново, а това означава още няколко месеца трошката да гние на някоя улица, булевард, тротоар, паркинг или зелена площ.

Друг проблем са и стикерите, които в момента се лепят на автомобилите. На тях е посочена фирмата, която до момента наемаше подизпълнители, за да изпълняват договора им с общината.   

Играч

От наши източници научихме, че най-вероятно зад новото дружество ще бъдат същите хора, които са били досега. Не е ясно каква е причината за настъпилата разлъка. Една от причините може да са дългове, коментират запознати, но целта е да се отърват от БРК. На 24 септември предстои да бъдат отворени офертите на кандидатите. 

Условия

От 2021 г. излезлите от употреба автомобили се смятат за такива, ако три месеца след изтичане на годишния технически преглед той не е подновен и возилото се намира на държавен или общински терен. Дотогава срокът беше 2 години. При установяването на такова возило районният кмет назначава комисия, която отива на място – снима автомобила и залепя предупредителен жълт стикер, с който се дава тримесечен срок на собственика да премести автомобила. Ако това не се случи, следва издаването на заповед за принудително преместване на площадка за разкомплектоване.

Трошката преседява 14 дни в очакване на стопанина си, който трябва да заплати такса, за да я освободи, в противен случай следва унищожаване. По данни на общината нараства броят на водачите, които сами предават ненужните си автомобили или ги преместват върху частни терени, като по този начин се освобождават места за паркиране на изрядните коли.