0

Б агер бутна култовата в миналото кръчма „Веселото село“ в Борисовата градина. Още с обявяването на Общия устройствен план на парка през миналата година стана ясно, че три обекта са собственост на Столична община и трябва да бъдат премахнати. „Още 7,5 дка ще бъдат приобщени към Борисовата градина”, уточни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че трите обекта публична общинска собственост са автокъща „Капитолия“, „Веселото село“ и „Водното каналче“. Заповедта за премахване на ресторанта е издадена през 2018 г., тя е обжалвана на две инстанции, но Върховният административен съд е потвърдил законността й.

Гонитба

Собствениците на ресторанта едва от няколко дни започнали да изпразват помещенията, очевидно смятайки, че бутането ще се размине. „Фирмата се криеше, за да не й бъдат връчени съобщенията. Използвахме услугите на колеги от районната администрация в Пловдив, за да бъдат връчени задължителните заповеди за доброволно премахване“, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

Дела

Делата с автокъща „Капитолия“ обаче продължават. В началото на лятото от столичното кметство направили опит да премахнат чадърите, които пазят луксозните автомобили на автокъщата. „Искам да дам ясно послание към собствениците. Отново стартираме процедури по съставяне на констативни актове, като този път ще разширим приложното им поле“, закани се арх. Здравков. Той подчерта, че общината ще се ангажира и с незаконното пристрояване към бившата сграда на „Кривите огледала“ и ще сезира Инспектората към Министерството на културата за ажурната ограда към „Драган Цанков“.

Паркът

„Премахването на част от оградата на къпалнята „Мария-Луиза“ вече приключва“, уточни и кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. Според плана на мястото на „Веселото село“ ще има детска площадка, но за момента теренът ще остане в естествения си вид. И на „Водното каналче“ вероятно ще има детски атракции, тези, които бяха премахнати от „Слончето“. „Ще предложим такава концепция, а после и конкурс“, посочи Трайков.

Крум Стоев

.

 .
Крум Стоев

Крум Стоев

Крум Стоев

Крум Стоев

Крум Стоев