0

Н ова секира очаква нередовните пътници в градския транспорт в София. От 1 януари глобата за пътуване без билет става 40 лева. Това съобщи в ефира на БНТ изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. 

Той припомни, че от първия ден на 2023 година на касите на ЦГМ няма да се продава хартиен билет. Ако сте си закупили такъв, може да го използвате до 1 март. След това устройствата за перфориране ще бъдат премахнати.

„Хартиеният билет остава за тези, които имат навик да го ползват в метрото. Освен това билетче ще може да се купи от водача, но то вече ще струва 2 лв. Затова приканвам всеки, който пътува редовно, да ползва дългосрочен превозен документ. Нека купуването на билет от водача да е последният възможен вариант“, призова Димитър Дилчев.

Той разясни новите опции за пътуване с електронен билет – 30+ и 60+. „В рамките на 30 минути можете да смените колкото искате превозни средства, цената ще е 1.60 лв. И хората с безконтактни карти, както и тези които ползват различни устройства, пътуват също с пакета 30+. При прекачването на друг автобус обаче валидирането е задължително“, уточни шефът на ЦГМ.

Билетът 60+ ще струва 2.20 лв. и с него пътникът ще може да се прекачва колкото пъти пожелае в рамките на един час. Независимо колко пъти човек се качи в автобус в рамките на деня, отчетената цена накрая ще бъде 4 лв., колкото е цената на дневната карта. ЦГМ в София ще продава хартиени билети от 1,6 лв. до 31 декември

„Вече имаме в определени дни над 40 000 ползвания на този вид пътувания. Това се превърна в един много удобен и лесен начин за тези, които ползват инцидентно градския транспорт. Отново ще припомня, че дългосрочните превозни документи са най-удобни“. Анализите, направени от СОС показват, че 80% от пътуванията на столичани са в рамките на 30 минути.

От следващата година контрольорите в столичния градски транспорт ще имат боди камери, с които ще се записва тяхната работа през целия ден. Експериментално няколко екипа, оборудвани със снимащи устройства, ще бъдат пуснати още от 1 януари 2023 г.