0

Н ова мода е плъзнала в метростанциите. Деца спират ескалаторите на игра. Оказва се обаче, че не са сами. Сигнали до редакцията на „Телеграф“ за неработещи ескалатори ни накараха да извършим репортерска проверка.

Наш човек прекара няколко часа на ключови спирки в столицата и установи две причини ескалаторите да не се движат. Потвърди се сигналът, че деца дърпат шалтера и се забавляват, когато възрастни хора се изчакват по стълбите като на планински поход. За наша изненада обаче към спирачката в основата на един от ескалаторите се насочи и зряла жена, която впоследствие влезе в будка, на която се продават билети.

На наш въпрос какво налага да спира движението нагоре и да принуждава хора, включително и такива с контузии и заболявания, да се катерят по стълбите, тя обясни, че имали такова нареждане. Правело се за икономия на ток според нея. Отказа обаче да уточни от кого е издадено това нареждане.

Към момента нямаме информация от общината на какво се дължи спирането на лентите за движение и дали това не е самоинициатива на спестовни служителки.

В момента приоритетни за разширението на метрото са трите станции по бул. "Владимир Вазов", предстои изграждането на 6 метростанции в кв. "Слатина". Вероятно следващото разширение на метрото ще е към Околовръстното шосе, но за него се чака финансиране. Това обясни преди две седмици директорът на столичния "Метрополитен" проф. Стоян Братоев пред БНТ. Дано поне там ескалаторите работят.