0

О т днес - 1-ви декември цената на водата за битовите потребители в Пловдив и областта се увеличава с 32%. За кубик вода вече ще се плаща 2,95 лева с ДДС, а увеличението при промишлените абонати е обвързано с три степени на замърсяване.

Решението за по-скъпата вода е на КЕВР на база на представения от ВиК – Пловдив бизнес план до 2027 година и след като в началото на ноември бе проведено обществено обсъждане на новите цени.

Досега пловдивчани плащаха 2,23 лева за кубик. Според говорителя на дружеството инж. Ангел Гълъбов причините за 30-процентното увеличени са инвестициите, които предстоят и инфлацията, съобщи БНР.

От 1-ви януари догодина предстои ново увеличение на цената на водата с около 5 на сто. 

С около 30% се очаква да поскъпне и питейната вода в Перник от догодина. Увеличението на цената е заложено в бизнес плана на ВиК, а окончателното решение ще бъде на КЕВР.

Поскъпването е неизбежно и е свързано с драстично увеличените като цяло разходи в работата на дружеството, заяви управителят на ВиК Перник Борислав Иванов, цитиран от БНТ.

"В момента работим по стария бизнес план с цени на тока от 190 лева. Той в момента е 450 и всеки ден върви в различни посоки. Горивото и материалите – всичко е по-скъпо. Като се предвидят и 15% увеличение на заплатите, така както е договорено със синдикатите. Не може всичко друго да поскъпва и ние да вървим със старите цени, при условие, че и ние имаме разходи, и ние имаме задължения, които няма как да покриваме, защото нямаме друг източник на средства, освен от продажбата на вода. Друго нещо, което влияе доста на цената, е и инвестицията, която се прави за водния цикъл. Няма как съфинансиращата част, тези 10%, които са на ВиК, да не бъдат включени в цената на водата", каза още Иванов.