0

С 30% ще поскъпне таксата за битови отпадъци за жилищни имоти в община Бургас. Това решиха общинските съветници на днешното заседание в морския град, съобщава БНТ. Причината е по-високите разходи за услуги по организирано поддържане на чистотата в общината. Така след близо 14 години такса "Битови отпадъци" е увеличена драстично, а новите цени влизат в сила от 1 януари 2024 г.

От общината обясняват, че такса смет в Бургас е една от най-ниските и не е актуализирана от 14 години.

“Разходите за събиране, за почистване, за извозване, за депониране на отпадък постоянно растат и растат с по-бързи темпове, отколкото приходите по такса битови отпадъци. Въпреки че Бургас е на едно от първите места по нововъведени жилища в експлоатация", каза Станимир Апостолов, зам.-кмет по финанси в Община Бургас.

През 2025 година се очаква да бъде въведена нова методика за формиране на такса битови отпадъци. Тя ще е на принципа “замърсителят плаща повече.”

"Плащанията на гражданите ще се увеличат. Структурата на такса битови отпадъци е такава, че 2/3 от прихода по такса битови отпадъци се формира от фирмите, от юридическите лица, а само 1/3 от гражданите и жилищните имоти", обясни Станимир Апостолов.

На територията на Община Бургас текущата събираемост на таксата за битови отпадъци е 80%. По план-сметка за 2024 г. са предвидени близо 34 млн. лв.