0

Ч ервена зона може да се появи в София. Това стана ясно по време на представяне на проект за подобрения на движението в София представен в кметството.

Кметът на район „Средец” Трайчо Трайков посочи, че представлява желанията на живеещите в този район и припомни, че през годините проектът няколко пъти е бил преразглеждан и подобряван, така че да се постигне баланс между нуждите на живущите, посетителите и бизнеса. „Имам уверението, че Общината допълнително ще подкрепи живущите в центъра със серия от мерки за улесняване на паркирането, каза още Трайков, цитиран от БТА.

Кметът на район "Средец" посочи още, че се обмисля въвеждането на места само за живущи, както и да се окрупнят подзоните, за да може гражданите да са по-гъвкави в търсенето на паркоместа, да се адаптира работното време и др. Той спомена още са създаването на "червена зона", която да бъде само за живущите в района и добави, че това престои да се обсъди със Столичния общински съвет. 

Общински съветници от "Спаси София" предлагат синя зона в столицата да има и в неделя. Освен това те предвиждат удължаване на времетраенето ѝ с един час до 21.00 ч. Те очакват подкрепа от другите формации, за да се случи промяната.

РАЗКОПАВАТ ЦЕНТЪРА: Слагат бус лента и велоалея на ключов булевард

Зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов пък заяви, че предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите.