0

Н ова заплата за кмета на Кюстендил. Общинският съвет в областния град реши почти единодушно новият първи в общината да получава 7500 лева на месец.

Възможността кметските заплати да не са фиксирани доведе за пореден път до абсурдни ситуации. Така например кметове на малки населени места взимат в пъти повече пари от кметовете на големи областни градове.

От втория опит местният парламент в Кюстендил постигна съгласие и отсече - новият първи ще получава над 7000 лева заплата всеки месец. Решението дойде след като преди дни Общинският съвет даде заден за възнаграждение от над 8400 лева за кмета.

Самият Огнян Атанасов определи новата си заплата като справедлива. „Аз смятам, че един градоначалник трябва да получава адекватно възнаграждение, за да може да има своето самочувствие. Имаме лошите примери за кметове със зависимости, смятам, че един кмет не трябва да е зависим. И се надявам Кюстендил да даде добрия пример на останалите общини в страната и кметовете да не се притесняват от популистки атаки, каквито имаше насочени срещу мен от хора от различни политически сили”, коментира градоначалникът.

И въпреки че средната работна заплата в Кюстендил е доста по-ниска от кметската, хората подкрепят решението на общинските съветници.

Иначе далеч повече пари месечно ще получава кметът на Стамболийски. Градоначалникът, който отговаря за малко над 11 000 жители, ще взема 5500 лева. В същото време пловдивският кмет ще се задоволи с по-скромната заплата от 3300 лева.

Кметовете на Свиленград, Мадан и Крушари взимат повече от градоначалниците на четирите най-големи града у нас - София, Пловдив, Варна и Бургас.