0

Т ри подземни паркинга и 15 монтажни ще бъдат изградени в столицата до края на мандата. Това обяви пред „Телеграф“ общинският съветник Борис Бонев. Той обясни, че терените са проверени и предстои възлагане на проектиране на монтажни паркинги в „Люлин“, „Надежда“, „Младост“, „Подуяне“, „Красна поляна“. „Общият им брой е 15. В „Люлин“ например ще има три съоръжения. Гледали сме да изберем терени, които могат да осигурят подобряване на ситуацията“, поясни Бонев. Съветникът уточни, че в бюджета са заложени средства и за довършване на паркинга под метростанция „Сливница“ и изрази надежда обществената поръчка да стартира в най-кратки срокове. „Работи се по изграждането на буферен паркинг в „Левски“ заедно с метрото“, каза той. 

Подземни

Борис Бонев обяви, че се работи по изграждането на три подземни паркинга, но все още нещата са в много начален етап. Идеята е един от тях да бъде под площад „Възраждане“, където обаче трябва да се съобразят със съществуващото бомбоубежище. „Там може да се осигурят поне 600 места. Влизането може да бъде откъм СДВР“, заяви той и добави, че тяхната визия е движението в участъка да се измести в средата на площада, да се изградят велоалеи, пешеходни пътеки и цялото пространство да се обнови. Другата идея е подлезът пред спортното министерство да се превърне в подземен паркинг, тъй като трудно се намират наематели, които да го поддържат, пресичането през кръстовището може да е наземно. „Третият паркинг, за който се работи, ще бъде под широката част на бул. „Мария Луиза“ в частта между Лъвов мост и Централна гара, посочи Бонев.

Паркинги

Той посочи, че в същото време се довършва многоетажният паркинг на пазар „Ситняково“, работи паркингът в „Надежда“ и тази година десетки „кални точки“ ще бъдат облагородени и превърнати в места за паркиране. „Изгражда се паркинг на едно ниво в „Дианабад“ до 15 ДКЦ и 11-о училище, което в момента е една ужасяваща кална точка. Всичко ще бъде оправено, асфалтирано, с маркировка и пътни знаци“, заяви той и подчерта, че ще се разкрият около 60 места.