0

О мъжена за българин германка стана една от атракциите на провеждащия се в курорта Старозагорски минерални бани тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“.

Ренате Гудрун-- Михайлова изпълни като част от смесена група при народните читалища „Искря 2009“ и „“Тракия 2011“ на селата Бориславци и Ефрем,на чист български няколко песни , характерни за бежанците от Беломорска Тракия.

Леко смутена от проявения към нея интерес Ренате сподели че станала част от певческия състав привлечена най-вече от красотата на носиите, постепенно усвоила нехарактерните за родината и неравноделни тактове, много внимавала за произношението на думичките, имала пълната подкрепа на съпруга си, който я съпровождал при гостуванията на групата.За пръв път участвала в превърналия се с 16-то си издание фестивал в местността Богородична стъпка, но останала очарована от атмосферата и организацията от страна на община Стара Загора. Над 170 са били първоначалните индивидуални и колективни заявки за изпълнения от трите сцени, коментираха организаторите, по далеч непълни пресмятания над 3 000 са били певците и танцьорите, а в станалия култов „Селски двор“ буквално чакали ред читалищни деятели, които искали да покажат традициите и обичаите в родните си места.

Сред оценяващите умения професионалисти от трите журита беше и навършилият наскоро почтените 90 години академик Крум Георгиев, който получи и специалната награда от Съюза на тракийските бежанци в България.

Над 20 000 са били гостувалите в първите два  дни на фестивала, буквално се пръснали по шевовете базите в курорта, не липсвали и палатки по поляните.За пръв път сред гостите бяха представители на бизнеса , медиите и туристическите оператори в турските градове Одрин, Чорлу и Текирдаг, които пристигнаха по покана на старозагорската ТПП и местното сдружение на хотелиерите и ресторантьорите.