0

П аметникът на Съветската армия в София осъмна "опакован" в предната си част със спуснато огромно платно.

То е закачено на обезопасителното му скеле. На него е избразено дърво, което е представя историята ни на европейския път на България, предаде Dariknews.

На клоните му има снимки на велики български личности и на най-важните моменти в историята ни - от подписването на Санстефанския мирен договор, Съединението на България, до приемането на страната ни в Европейския съюз и в НАТО, както и други ключови събития.

Бойко Кичуков

Изобразени са личности от различни исторически епохи - от владетелите от Първото българско царство като основателя на държавата ни хан Аспарух до възрожденските ни революционери - Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски и други. По средата на дървото е написана българската азбука.

Бойко Кичуков

Областният управител на София възложи спешното изработване на план за безопасността на паметника. Той е във връзка със заповедта на главния архитект на Столичната община, както и с протокол за оглед, изпратен от кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков, в който е констатирано предаварийно състояние на елементи от обекта. Изпратено бе и предписание за поставяне на строителна ограда при паметника.