0

О т Общината във Варна организират кастинг в търсене на ловец на змии, който да се справя с популацията им в града. Неговата задача ще бъде да хваща влечугите, за да предотврати опасни инциденти, които биха могли да се случат. Заловените змии трябва да се преместват от публични и обществени места в гористи местности около града, където да бъдат пускани на свобода. Това става ясно от публикуваната обява в сайта на местната общинска администрация.

Кандидатите могат да подават документи до 29 юли. От тях не се изисква завършено специално образование, професионална област или опит. Иска се да имат разрешително за ползване на изключения от забраните по Закона за биологичното разнообразие.

Подборът за заемане на длъжността ще се проведе чрез събеседване. Изборът на кандидати се определя на база подадени документи, а заплащането ще се извършва на базата на свършена работа. Змиеловецът ще получава по 25 лева при посещение на място, при изрично искане от Община Варна, а в случай, че бъде намерена и заловена змия – 50 лева. За извършената работа се съставя протокол, който се подписва на място от този, който е подал сигнала.

Към момента без договор с Община Варна, работата по залавяне на змиите се върши от Боян Благоев. Той се занимава с това вече няколко лета. От началото на сезона досега е хванал повече от дузина.