0

Г оляма ВиК авария наложи спирането на водата във Велико Търново и девет села, които се намират северно от града. Аварията се отстранява "на ръка“.

Причината е, че проблемът е на много труднодостъпно място и до него не могат да достигнат машини. Зам.-управителят на ВиК "Йовковци“ инж. Росен Трифонов коментира, че причината за проблема е остарялата и амортизирана водопреносна мрежа.

Той отново припомни, че става въпрос за повреда на довеждащ водопровод Главна Деривация - град Велико Търново. "Водопроводът е стоманен - Ф800. Говорим за обикновена авария, не е нещо, с което не можем да се справим.

Започнали сме поетапно спиране на водата от 7:30 часа, предвид това гражданите да могат да се нагласят за работа. Живот и здраве ще се помъчим да възстановим в обявеното време, даже и по-рано, за да не изпитват неудобство и гражданите“, обяснява инж. Трифонов.

По думите му не само водопроводите в Търновско, но и всички ВиК мрежи в България са стари - на над 50 години. "При нас водопроводът е от създаването на язовира, така че аварията е в следствие на износената и остаряла мрежа“, коментира още ръководителят на ВиК.

По аварията работят общо три екипа - два на мястото на повредата и един при крана, от който се спира водата. На изчакване са още три екипа, които ще се включат при нужда.

Очаква се водоподаването да бъде възстановено до 24:00 часа.