0

П П-ДБ и "Спаси София" няма да издигат Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет, нито пък ще номинират друг. Това обяви изненадващо пред съветниците на сесията на СОС самият Борис Бонев. Това е решението, което е взела групата съветници. 

"Даваме си ясна сметка, че ако потретим избора, едва ли ще има успех", каза той. И предизвика ГЕРБ и останалите да се опитат да намерят консенсус и мнозинство около друга кандидатура. 

"Ние с това наше решение не бягаме от отговорност", посочи той в отговор на упреци. "Ние положихме всички демократични, нормални и открити усилия да формираме мнозинство, да има избран председател и работата на СОС да започне. Уви, не срещнахме разбиране. Затова даваме възможност - 38 общински съветници е повече от достатъчно да гласуват и да изберат председател", призова останалите Бонев.

Това стана след два часа горещи дебати по време на заседанието на Столичния общински съвет, като до този момент се очертаваше отново провал и на третия опит за избор на председател, тъй като партиите не отстъпваха от кандидатурите си, нито пък ГЕРБ промени становището си, че няма да издига номинация. Последва събиране на комисията по тайния избор и кратка почивка.

Още в началото градусът на напрежение в залата нажежи страстите и предвеща пореден провал. От ГЕРБ повториха, че няма да издигат кандидатура, останалите формации си препотвърдиха номинациите.

Общинските съветници на ГЕРБ-СДС, "БСП за България" и "Възраждане" напуснаха заседанието временно, поради несъгласие с водещата Грети Стефанова. После се върнаха и дебатите продължиха. 

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев обвини ГЕРБ в саботаж на работата на СОС.

В началото на заседанието Васил Терзиев направи отчет за свършеното през изминалите три седмици, като посочи, че го прави на добра воля, без да е задължен на това. Терзиев отчете направеното по три теми - план-сметката на чистотата, смяната на ръководителя на общинското предприятие за преработка на отпадъци, ограничението за нискоемисионната зона в центъра и снегопочистването. 

Кметът на София отново призова общинските съветници към разум и мъдрост, за да може да бъде избран председател. 

"Важно е всички да проявим мъдрост, да загърбим тяснопартийните интереси и да дадем възможност на СОС да работи. Надявам се в предстоящото тайно гласуване днес да изберете най-достойния сред вас, за да започнем да решаваме проблемите на София", каза Терзиев.

Карлос Контрера предложи големите политически групи да дадат крачка назад и да бъде номиниран за председател на СОС някой от по-малките формации.

"Виждам, че г-н Терзиев полага някакви усилия като кмет да хвърли мостове към различните общински съветници, но това, което се разгаря от самото начало на заседанието от негови съветници, изгаря тези усилия. Направихте мечешка услуга на своя кмет", констатира Карлос Контрера от ВМР. Той препоръча, заради смразяването на тона между ГЕРБ и ПП-ДБ, разговорите да се водят директно със самия кмет. "Г-жо Стефанова, не наливайте допълнително масло в огъня, смирете се малко", обърна се той към водещата заседанието Грети Стефанова и заради отнемането на думата на съветници.

"Ако не бъде намерено някакво сечение, можем да продължим 4 години да го играем този цирк", предупреди той. Контрера призова големите групи в СОС да дадат крачка назад и да номинират един-двама от по-малките на принципа "най-малкото зло". Иначе ще стигнем до същия блокаж, или ще се наложи огромен компромис с председател, който би бил свален още на следващата сесия.

От "БСП за България" продължават да държат на Диана Тонова, "Възраждане" издигат отново Красимир Гълъбов, "Има такъв народ" - Пламен Данаилов. Никой от четиримата с Борис Бонев не успя да събере повече от половината гласове на общинските съветници при първото гласуване, затова между първите двама по резултат - Бонев и Тонова, се състоя второ гласуване, на което не бе избран председател.

На балотаж вече два пъти общинските съветници избираха между кандидата от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев и Диана Тонова от "БСП за България". Бонев спечели 23 гласа, а Тонова - девет гласа, което не бе достатъчно, за да бъде избран председател, тъй като е необходимо той да бъде подкрепен от 31 общински съветници.