0

З анятията във всички учебни заведения в Пловдивско бяха преустановени заради земетресението, което разлюля областта, следобедните часове в училищата не се проведоха.

Регионалното управление по образованието се допитало до МОН как да се действа предвид опасността от вторични трусове, след като директори са поставили въпроса. Указанието на ведомството е, след като са били изведени от сградите, децата да не бъдат допускани обратно.

По-малките бе необходимо да изчакат родителите си в дворовете на учебните заведения. Всички си тръгнаха без раници и останалите си лични вещи, които останаха в класните стаи.

Няма данни за пострадали училищни сгради, каза началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова, информира Марица.

В същото време след труса стотици паникьосани пловдивчани се евакуираха от жилищни и административни сгради.

Секунди след 15:30 улиците се напълниха с хора. Пред входовете на високите блокове в Пловдив се ступаха разтревожени граждани.

Живеещи в 22-етажните Преспи в квартал „Изгрев“ разказаха, че са усетили земетресението изключително силно. В някои апартаменти падали предмети, но нямало силни поражения.

Хора споделят, че са усетили хоризонтален трус. Описват усещане, че земята се е люляла наляво-надясно. Разказват още за тътен, който е съпроводил земетресението.

На този фон заведенията бяха пълни с клиенти, които оживено обсъждаха случилото се. За щастие, няма данни за пострадали хора или материални щети, предаде trafficnews.bg.

В село Крумово, което се оказва в епицентъра на земетресението, имаше паднали и напукани комини. Трусът бил толкова силен, че хората са излезли навън.