0

П ак пренареждат жълтите павета на „Цар Освободител“. Дейностите трябва да започнат от 20 юни. Това обяви пред „Телеграф“ зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов.

До този развой се стигна, след като при предходното редене те се разместиха и се образуваха големи фуги. Обяснението на местната власт тогава беше, че това се е случило заради набиването на спирачки на автомобилите върху тях. Това стана причина да се работи върху нова технология, която да предотврати бъдещи размествания.

Проблем

Главният архитект на София Здравко Здравков коментира пред медията ни, че създалият се проблем на булеварда е в резултат на това, че дейностите са били поверени на хора, които нямат опит в реденето на павета. „През годините в София са пристигали множество партиди от жълти павета. Те са били с различни размери. Направихме анализ, който показа, че разминаванията стигат до 15 мм, това е сантиметър и половина едно от друго както хоризонтално, така и като височина, т.е. те са различни като геометрия“, обясни той. Арх. Здравков допълни, че освен това някои от паветата са с дистанционери, но има такива без или пък те са само по дългата им страна.

Технология

Той обясни, че новата технология е била създадена от работна група. „Тя трябва да осигури система против приплъзване на паветата. Досега такава технология на редене не е прилагана в последните години“, подчерта Здравков и уточни, че по нея са работили от УАСГ и експерти от Министерството на културата. Технологията е свързана с поставяне на елементи, които няма да позволят на паветата да се местят, когато колите спират върху тях. Те са Т-образни и ще бъдат захванати с дюбели в носещата основа. „Заздравяването на самата основа ще се направи със специална смес, която ще създаде възможност за една по-здрава основа“, разясни арх. Здравков.

Неизвестно

Според него основният въпрос, който трябва да се реши в следващите години, е намирането на производител на жълтите павета. По думите му това е скъпо занимание. Той сподели, че когато са отправили запитване към унгарски компании, те са им дали цена от порядъка на около 420 евро на квадрат.