1

Д о края на годината в София ще има паметник на най-успешния кмет инж. Иван Иванов, втория най-дълго управлявал града – повече от 10 години. Това обяви пред „Телеграф“ зам.-кметът по култура в Столичната община Яна Генова.

Некоронованият цар на София

Инж. Иван Иванов е смятан за най-успешния кмет в историята на София,наричан е нейният "Некоронован цар", а периодът на неговото управление (1934–1944) е наричан „златните години на столицата“.

По това време са построени Телефонната палата, Съдебната палата, сградата на Българската народна банка, зала „България“, къпалнята „Мария Луиза“, сградата на Министерството на отбраната.

Модернизирана е Борисовата градина, коритата на Перловската и Владайската река са облицовани с камък.

През 1941 г. е открита първата тролейбусна линия – от Горна баня до Княжево. Много от софийските улици също така са павирани, засадени са хиляди дръвчета и София става един от най-зелените и чисти градове в Европа. След съдебни дела софийската община по негово време си връща обратно електроснабдяването, дадено преди това с неизгодна концесия на белгийска фирма.

Паметникът

Той ще се издига до метростанция „Стадион Васил Левски“, където през април 1933 г. до стадион "Юнак" бликва водата от Рилския водопровод, проектиран и изпълнен под ръководството на Иванов.

„Преди месец излезе решението на СОС за поставянето му. Завършена е изработката на паметника“, заяви Генова и увери, че всички процедури вече са минали.

Тя коментира, че темата е отпреди няколко години, като във времето нещата са се „закучили“ и за паметника не се е говорело. „Не е влизал като точка на СОС“, поясни тя.

Решението за паметника идва въпреки политическия скандал, който се завихри още през 2022 г. с аргументи на еврейските организации, че легендарният кмет инж. Иван Иванов е бил нацист и не заслужава да има паметник в столицата.

Скулпторът

БГНЕС

Автор на монумента е великотърновският скулптор Борис Борисов, който спечели конкурса на Столичната община в конкуренция с други 8 творци.