0

В ъзстановили сме изцяло неработещото осветление на Южния и Западния парк, работим активно това да се случи и в останалите два големи парка - "Заимов" и "Хиподрума". Това съобщи във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев. Той допълни, че до март 2025 г. се планира и осъвременяване на осветлението на основните булеварди в града с LED осветление.

Васил Терзиев написа още, че в Южния парк са сменени всички 128 неработещи и остарели осветителни тела. Трябва да започне работа по проект за изграждането на осветление по алейната мрежа, която свързва Южен парк със спирката на градския транспорт на ул. "Бяла черква", което би позволило хората от квартала да се придвижват спокойно, а не да избягват тъмните сега алеи, посочи Терзиев.

До края на следващата седмица Западен парк ще има 100 % работещо осветление. Там екипът възстанови над 400 осветителни тела, написа още кметът на София.  

Ситуацията в парка "Заимов" е доста по-трудна, заради изключително лошото и опасно състояние на съоръженията, включително и корозирали стълбове, затова и дейностите там ще отнемат няколко месеца. Това изисква сериозно финансиране и в момента работим активно, за да го осигурим, допълни още градоначалникът.

Очаква се до края на месеца да бъде готов план за проектиране на осветителната мрежа на парк "Хиподрума". 

До края на другата седмица в Столичния общински съвет ще бъде внесен проект за финансиране на подмяната на остарялото осветление със съвременна светодиодна технология за големите булеварди. Той предвижда да подменим 8000 осветителни тела, за да може до март 2025 г. в София да няма нито един голям и неосветен булевард, каза още кметът.

* Източник: vesti.bg