0

О ще 40 хиляди души дневно ще могат да ползват столичното метро след три години, стана ясно при инспекция на новия участък на подземната железница.

„Обещах на софиянци, че строителството на метрото няма да спира и правя всичко възможно да изпълня това обещание, въпреки всички трудности. Моите ангажименти са на първо място да бъде осигурено финансиране и на второ място да има работещ екип“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката на разширението на третата линия на метрото, при метростанция „Стадион Георги Аспарухов“, заедно със заместниците си Ангел Джоргов и Кристиан Кръстев, шефа на "Метрополитен" Стоян Братоев и представители на "Сименс".

Фандъкова припомни, че разширението с нови три километра с три нови метростанции започна през март тази година. Строителството върви по график, над 80 процента от инженерните мрежи са преместени, започнаха и дейностите по изпълнение на стените на метростанциите, каза столичният кмет и благодари на директора на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев и целия му екип. "За радост инженер Братоев продължава да ръководи екипа, разчитаме на него и за следващите участъци", допълни тя.

Фандъкова благодари и на настоящото правителство, на министъра на финансите и на министъра на регионалното развитие, които помогнаха да бъде осигурено и започването на следващия участък през "Слатина", за който има гарантирано финансиране. Доколкото зная това е първият инфраструктурен проект, който се изпълнява по Плана за възстановяване и устойчивост и се финансира изцяло по него, осигурени са 217 млн.лв., посочи кметът.

Тя допълни, че на събитието днес е поканила и вицепремиерите Атанас Пеканов и Христо Алексиев, за да им благодари публично за помощта този проект да се случва, но за съжаление те имат други ангажименти. Той остава най-важният стратегически проект за града, защото променя средата, осигурява най-екологичния и удобен транспорт за хората и защото хората харесват, използват и искат метрото, заяви Фандъкова, цитирана от БТА. С тези нови 3 км още 40 хиляди души дневно след три години ще могат да ползват този удобен градски транспорт. А след изграждането на второто разширение през "Слатина", 50 процента от дела на градския транспорт, ще бъде метрото, допълни тя.

Столичният кмет съобщи още, че вече има подписан договор и с изпълнителя на деветте системи за управление и безопасност на метрото и това отново е компанията "Сименс". Имат шест месеца за проектиране, след това започват изпълнението на системите, каза още Фандъкова.