0

П ревръщат Захарна фабрика в шоурум. Това е една от идеите за бъдещето на сградата, която е паметник на културата от национално значение, образец на европейската индустриална архитектура от края на 19-и век. 

Ако всичко върви по план и е стабилна политическата ситуация в страната, след две години може да започне строителството и възстановяването й, обяви пред „Телеграф“ кметът на район „Илинден“ Иван Божилов. „В момента се изчистват казуси, свързани с регулацията – кой имот е бил държавен, кой не е прехвърлен. Вървим в стъпката възстановяване на автентичния й външен вид“, каза той. 

План

Кметът добави, че собствениците имат желание да реновират и блокчетата, в които са били настанявани работниците от фабриката. Божилов каза, че все още не е известна каква ще бъде функцията. „Дали ще направят болница, дали ще направят търговски център или жилищни сгради, това е тяхна преценка“, коментира той. 

Искания

Освен че са готови да я възстановят, стопаните поставят и условие. „Искат отваряне на пътна връзка към бул. „Сливница“. Трябва да направим обществено обсъждания, за да може да реализират този голям проект. Има възможност да се отвори вход-изход към „Люлин“, каза той и уточни, че в момента трябва да обикалят целия квартал през „Кукуш“, за да стигнат до фабриката.