0

Р азмерът на такса смет за домакинствата може да бъде обвързан с показанията на водомерите в домовете. Това научи „Телеграф“ от свои източници в министерствата на финансите и околната среда. Мислят се и алтернативни варианти. В големите градове, където има ТЕЦ, такса смет може да бъде обвързана и с показанията на електромерите или топломерите.

Отлагане

Държавата и общините имат още година да мъдруват как да се въведе принципът „замърсителят плаща“ при определянето на таксата, без тя да стане непосилна за гражданите. За новата методика ни натиска Европейската комисия. В момента таксата е на база данъчната оценка на имотите. Така фирмите поемат част от тежестта за гражданите. Брюксел обаче иска таксата да се определя така, че този, който изхвърля повече боклук, да плаща повече. При сегашните условия обаче това щеше да доведе до скок на таксата за гражданите от 4 до 10 пъти. Затова Народното събрание отложи новата методика за 2026-а, за да има още време тя да се прецизира.

Първоначално се предвиждаше да се дадат три варианта на общините да определят таксата – на база контейнери, специални торбички, които се купуват от местната администрация, или на брой живеещи в имота. В София общинарите клонят към варианта с брой живеещи. Огромен проблем обаче е това, че масово липсва коректна информация колко са реално обитателите на имотите. Именно затова се обмисля на помощ да дойдат показанията на водомерите, електромерите или топломерите. Измереното количество вода или енергия може да ни даде представа колко души обитават даден имот, обясняват експерти. Възможно е да се направи формула с комбинация от фактори, поясняват специалистите. При всички случаи обаче в София обмислят и да се направят клетки с контейнери за общ битов отпадък и за боклуци, които могат да се рециклират. Тези клетки пред блоковете ще се отварят с чип само от собствениците на съответните апартаменти.

База

Община Благоевград също бе готова да се спре на варианта за брой ползватели в един имот. Благоевград обаче се сблъсква със същия проблем - няма никаква база данни, върху които да стъпи, за да определи ставката за дадено домакинство. Не е ясно как ще се начислява налогът на новите сгради, които са построени наскоро, но още не са декларирани. Няма гаранция, че когато един собственик декларира, че в едно от жилищата му не живее никой, то това е истина. Още по-проблематично ще е въвеждането на новите изисквания в ромската махала на град, където има много незаконни постройки и там живеят хора, които нямат адресна регистрация в града. Още повече че тези обитатели почти не плащат данъци.

„Общините няма как сами да преодолеят всички предизвикателства и затруднения, които срещат при прилагане на новите основи за изчисляване на такса битови отпадъци“, коментира пред „Телеграф“ кметът на община Сандански - Атанас Стоянов.

Среща

Проблемът с такса смет и адресните регистрации бяха обсъдени и на годишната среща на Сдружението на общините в курорта Албена. Липсата на регистрация на огромен брой хора в определени общини прави задачата напълно неизпълнима. Разминаванията между съществуващите в базите данни показатели и реалната ситуация достига до 37%, стана ясно на форума.

„Имаше опасения, че голяма част от гражданите ще трябва да плащат много по-високи такси“, коментира кметът на Варна Благомир Коцев.

По време на срещата общините приеха план за действие, който обхваща различни аспекти на дейностите, които трябва да бъдат извършени в рамките на получената с промените в Закона за местните данъци и такси отсрочка за прилагането на новия модел за изчисляване на такса битови отпадъци. Първа точка в плана е разширяването на системите за разделно събиране на отпадъци.  Общинари припомнят, че боклукът, който се събира разделно и отива в цветните контейнери, не се включва в такса смет и насърчаване на рециклирането е начинът гражданите да плащат по-малко.

Благоевград вози безплатно строителни материали

Община Благоевград предлага напълно безплатно контейнери и извозване на строителни отпадъци за физически лица. Това е така от началото на този месец. Гражданите трябва само да поръчат услугата. Досега това струваше на благоевградчани 54 лева. По-малки количества строителни отпадъци хората ще могат да поставят в чувал и да оставят до контейнера за битов отпадък, като уведомят предварително ОП „Чистота" на посочените телефони. 

Целта на този ход на местната власт е да се намалят нерегламентираните и незаконни изхвърляния на строителни отпадъци, чието почистване струва дори по-скъпо на общинското предприятие „Чистота". Това ще подобри чистота на околната среда, а гражданите на Благоевград и на малките населени места ще са мотивирани да използват услугите на общинската фирма.

В Стара Загора: 30% отстъпка за разделно събиране

30% отстъпка за такса смет ще могат да ползват старозагорци, ако в края на годината са предали разделно 150 кг отпадъци на нарочна за целта площадка в квартал „Железник“. Това стана ясно през юли, когато започна изграждането ѝ. Обещанието тогава беше приемането на отпадъци да стартира през август. „Площадката за разделното събиране на отпадъци предстои да бъде официално открита и да приема отпадъците от опаковки до края на тази календарна година. Там ще бъдат разположени контейнери за различни видове отпадъци от бита – пластмаса, хартия, стъкло, гуми и текстил“, съобщи тези дни пред „Телеграф“ зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев. 

Всеки потребител на услугата ще бъде снабден с чип за идентификация, посредством който системата автоматично ще отчита предадените от съответното лице отпадъци.

*По темата работиха: Владимир Симеонов, Любомир Славов, Елена Дюлгерова