0

Н ай-знаковият шедьовър на един от ранните ни български живописци Христо Берберов, който е на стойност от 1 милион лева, е експониран в царствения интериор на Минната дирекция в Перник, върху розовия италиански мрамор в централното стълбище.

Шедьовър

Картината е “Харамии”, рисувана е с маслени бои през 1906 г. и е с впечатляващия размер 2 на 4 метра. Предоставена е безвъзмездно за експонат в колекцията на Минната дирекция от собственика на галерия “Лоранъ” Лаврен Петров, който е внук на големия български живописец Цанко Лавренов. „Щастлив съм, че с това ценно произведение на изкуството връщаме блясъка на емблематичната Минна дирекция“, сподели пред „Телеграф“ областният управител на Перник Людмил Веселинов.

Ремонт

След като сградата бе върната на перничани, в момента текат ремонти и реставрационни дейности, които ще върнат историческия й блясък от времето на Царство България, това са времена, в които сградата е била често посещавана от цар Борис III. Зданието е перла в короната на архитектурното и историческото наследство на града. Почти завършена е голямата зала, която ще се ползва за заседания на Общински съвет – Перник. През новата година в нея перничани ще могат да осъществяват и сватбените си ритуали. Място в сградата ще намерят и представителни кабинети на кмета на града, областния управител и председателя на Общинския съвет, в които ще се посрещат всички високи гости на града, а през останалото време ще са достъпни за посетителите. Музейната експозиция е инвентаризирана и скоро ще бъде експонирана по нов и атрактивен начин. В сградата ще се обособят картинна галерия, артпространства и други.