0

К апсула на времето, с послание към следващите поколения, ще бъде вградена в една от стените на обновената жп гара Стара Загора. Тя ще бъде монтирана до идентичен, изработен от мед „скрижал“, на който е запазено посланието от вече далечната 1982 година, когато е била завършена някогашната сграда.

Двете капсула ще бъдат поставени под стъклен похлупак, за да бъдат виждани от пътниците, разказа пред представителите на ЕК по време на посещението им в Града на липите дългогодишният началник – гара инж. Марин Георгиев. Делегацията бе водена от Агнес Монфре, началник на отдел за България, Унгария и Словения в генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ .

Реконструкцията на гаровия комплекс Стара Загора се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г., а стойността на договора за строителство на обекта е 9 726 944 лева без ДДС. Обектът трябваше да бъде завършен миналата есен, но по ред обективни и субективни причини „рязането на лентичката“ бе отложено неотдавна за април 2023 година.