0

О сем нови коледни базара ще има тази година в София, а леденият парк ще бъде открит на първи декември, съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, който на пресконференция, заедно с директори на общински пазари, представи програмата и визията за коледните базари в София. По думите му базарите ще бъдат и средища за културни събития. 

Леденият парк е изграден по модел на известната ледена пързалка пред сградата на общината във Виена, обясни Георгиев. Ледената пързалка ще бъде най-голямата на Балканите, като почти цялата площ на Княжеската градина ще се превърне в огромен леден парк, добави той. Безплатно децата в София ще могат да ползват пързалката от първи януари до края на сезона, в часовете между 9:00 до 11:00 ч., съобщи Георгиев. Той добави, че децата ще могат да използват услугите и на треньори.

Декември е месец на надеждата и вярата в доброто, време, в което всички очакваме едно ново начало, каза заместник-председателят на СОС Николай Стойнев. По думите му за първи път в столицата така масово започва организирането на коледни базари. 

Светлините на коледната елха ще бъдат запалени на първи декември, като тази година тя ще бъде пред Народния театър, обяви Биляна Генова – директор на дирекция "Култура" в Столична община. Тя добави, че тази година коледните базари в столицата ще бъдат общо 11.

„Sofia Christmas Fest“ ще се проведе от 18 ноември до 25 декември в Южния парк. Коледен парк ще се реализира от четвърти до 30 декември и ще бъде на площад Славейков. Коледният базар „Съборна“ ще се проведе на едноименната улица от първи декември до осми януари. Базари ще има и в „Нови Искър“ (от 20 до 21 декември), „Герена“ (от 20 до 23 декември) и „Северен парк“ (от 20 до 31 декември). В парк „Възраждане“ също ще има коледен базар, като той ще се проведе от девети декември до втори януари. „Моята Еко Коледа“ ще е на 17 декември.