0

В андали са нахлули в зоопарка „Кенана“ в Хасково и са направили опит да откраднат 18 кошути. За това съобщи Haskovo.info. За грозното нападение се е разбрало в събота сутринта, когато нощният пазач е заварил 18 кошути извън клетката им. Според директора на зоопарка Валентин Ахтаров животните не са избягали в гората, защото повечето от тях са родени в зоопарка.

Ножовка

След огледа се установява, че вандалите са проникнали в зоопарка, като са срязали оградата, свалили са три части от мрежата, след което са срязали с ножовка част от загражданията от клетката на кошутите. Кошутите са прибрани и е подаден сигнал до полицията. Засега извършителите не са задържани и се издирват. Мястото е оградено с ленти, а клетката е възстановена, но още личат следи от взлома.

Покушение

Засега е трудно да се проумее каква е била целта на вандалите. Според Ахтаров е напълно възможно да са се опитали да ги откраднат за храна, но по неизвестни причини не са успели. От друга страна е възможно това да е дело на психически лабилен човек, допуска шефът на зоопарка. Той припомня, че преди време е имало паралелни покушения на животни в няколко зоопарка в страната. Имало е отровено семейство кенгуру в Хасково, хипопотам в София и животни в други зоологически градини.

Тигри

„Лошото е, ако следващият път някой пусне лъвовете или тигрите. Тогава ще е по-интересно!“, мрачно се пошегува Ахтаров.

Стана ясно, че при едно от бягствата на вълчицата от хасковския зоопарк преди време също е имало човешка намеса. Била е срязана клетката и е било оставено месо като примамка. Тогава около клетките на хищниците са били монтирани 5 камери за видеонаблюдение.

Мястото, където сега е срязана оградата, не е под видеонаблюдение и не е осветено. Извършителите са имали информация за това и не са забелязани, смятат от ръководството на зоокъта. Предстои монтирането на допълнителни камери.