0

И звънредно заседание на Столичния общински съвет (СОС) ще се състои в четвъртък от 10:00 часа, съобщиха от градския парламент. Заседанието е с единствена точка изслушване на кмета на Столична община Васил Терзиев във връзка със силно затруднения трафик, транспортното обслужване и пътната безопасност в града.

Мотивите за свикването на извънредно заседание на СОС са продиктувани от липсата на устойчива политика на Столична община, особено в областта на транспорта и пътната безопасност, се посочва в доклада, чиито вносители са 22 общински съветници.

През миналата седмица общинските съветници на ГЕРБ-СДС внесоха искане за извънредна сесия на Съвета, на която да бъде изслушан кметът Васил Терзиев заради тежкия трафик в София, "кошмарните задръствания", за проблемите с обслужването на града и с пътната безопасност, съобщи на брифинг тогава председателят на групата на общинските съветници на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

В доклада за извънредната сесия се посочва, че "безпрецедентните задръствания в столицата, обусловени от хаотично и некоординирано възлагане на строително-ремонтни дейности, нехайството на Общината по отношение на пътната маркировка и организацията на движение, както и упорството на администрацията да отказва съдействие на транспортните оператори и да изпълни справедливите искания на транспортните работници за по-добри възнаграждения създават взривоопасна комбинация, която може да доведе до пълен блокаж на града в комуникационно отношение".

Според общинските съветници, вносители на доклада, е необходимо кметът Терзиев да отговори на въпроса възложена ли е на подчиненото му Общинско предприятие "София-проект" процедура за временна организация на движението при детелината на бул. "България" и връзката с Околовръстния път. 

Общинските съветници настояват кметът Терзиев да представи линейния график за основния ремонт и реконструкция на ул. "Опълченска", кои етапи са изпълнени, какви дейности са извършени, какви етапи и дейности предстоят с конкретни срокове, както и изготвен ли е план за работата на обекта в есенно-зимния сезон и какви мерки са взети за гарантиране на достъпа на живущите до имотите им, предаде БТА.

Съветниците питат кмета Терзиев защо процедурите за избор на изпълнители за пътна маркировка не са стартирани и има ли сключен договор със "Софинвест" за поддръжка на пътната маркировка, в какъв обем, за кои точно дейности, колко средства са преведени към "Софинвест" за поддръжка на пътна маркировка.