0

В тори опит за избор на председател на Столичния общински съвет. И този път заседанието започна със спор. Причината - кметът на града Васил Терзиев  не присъства на откриването. Два часа след началото на заседанието общинските съветници преминаха към гласуване, но за да бъде избран такъв трябва да има 31 гласа от общо 61. Промяна при номинации няма, а от ГЕРБ-СДС и този път не излъчиха кандидат. 

За поста "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") предложиха Борис Бонев, "БСП за България" - Диана Тонова. От "Възраждане" номинираха Красимир Гълъбов, а от "Има такъв народ" (ИТН) - Пламен Данаилов. Изборът беше чрез тайно гласуване с хартиени бюлетини.

Някои от общинските съветници заявиха, че заседанието трябва да бъде прекъснато или отложено. Те поискаха да им бъдат представени заместниците на кмета и план сметка.

Час и половина след началото на заседанието кметът се появи и съветниците преминаха към гласуване. На първото гласуване не бе избран председател. Резултатите бяха като миналата седмица - Борис Бонев беше подкрепен от 23-ма общински съветници, Диана Тонова – от 9, Красимир Гълъбов – от 8, а Пламен Данаилов – от трима. Общинските съветници от ГЕРБ отново не участваха в гласуването. На балотаж пак ще се явяват Бонев и Тонова.

Кметът на София Васил Терзиев отново ще изпрати покани до партиите в Столичния общински съвет. "Очаквайте покани и ще продължим тези разговори", заяви Терзиев.

Той припомни, че са изпратени покани до всички партии, представени в СОС. Текстът на всяка една покана е бил еднакъв, посочи кметът. Темите също са били ясни предварително и не е излизано извън тях. „Те бяха какви са приоритетите, които всеки един си представя, че трябва да бъдат реализирани в един мандат, за да започнем от това какво ни обединява.

Второто нещо беше кои са важните неща за всяка партия, които да бъдат застъпени в следващия бюджет, каза Терзиев. Третото е темите, по които партиите биха проявили лидерство, за да залегнат като политики. Чак след обсъждането на тези точки, трябваше да говорим за избор за председател и сформиране на комисии. По последните две точки не е говорено изобщо, подчерта кметът Терзиев. Разговорите ни с БСП, "Синя София" и "Възраждане" бяха фокусирани върху първите две точки”, обясни Терзиев. Той допълни, че много би се радвал с тези, които не се е видял, разговорите да продължат.